Architect: "De charme zit in de eenvoud en het Twentse karakter"

30 december '24

De nieuwe woonwijk Gravenbeek – Weideblik belooft een plek te worden waar het Twentse landschap en eigentijdse architectuur op harmonieuze wijze samenkomen. Aan de rand van Oldenzaal ontwikkelt deze wijk zich tot een gebied waarin ruimte, groen en dorpse gezelligheid centraal staan. Gert-Jan ten Hove, architect bij Beltman Architecten, vertelt over zijn visie op dit bijzondere project, ontwikkeld samen met Trebbe en BPD.

image alt

Bureau met rijke historie

Beltman Architecten heeft een rijke historie van 150 jaar in zowel woningbouw als industriële architectuur en sinds 2018 maakt Ten Hove deel uit van het team. “Onze wortels liggen in de textielindustrie. Veel van onze ontwerpen, zoals de textielfabrieken in Enschede of de Philips-gebouwen in Eindhoven, worden nu herbestemd”, vertelt Ten Hove. “Ook de oude spinnerijfabriek waar wij zijn gevestigd is een oude Beltman.” Het bureau onderscheidt zich door een sterke focus op sociale architectuur en duurzaamheid. “We verbinden onze ontwerpen met de omgeving en historie van een plek, van appartementen en zorginstellingen tot grondgebonden woningen.”

Proces van samenwerking en eenvoud

Het ontwerp voor Gravenbeek – Weideblik verliep soepel dankzij de samenwerking met Trebbe, die een conceptwoning als basis gebruikte. “Dit zorgde voor veel duidelijkheid in de indeling en breedtematen, waardoor we ons konden richten op de details en uitstraling van de woningen. Door de korte lijnen konden we snel schakelen”, laat Ten Hove weten. De welstandscommissie reageerde ook positief. “Ze waardeerden de ingetogen architectuur en natuurlijke kleurstelling. Elke woning is uniek, maar samen vormen ze een harmonieus geheel”, licht Ten Hove toe. 

image alt

Variatie en verbinding

Er komen diverse woningtypen in Gravenbeek – Weideblik, zowel rijwoningen, 2 onder 1 kapwoningen en appartementen. “Binnen deze woningtypen is er veel variatie in grootte, prijsklassen en uitbreidingsopties, zoals dakkapellen en uitbouwen. Dit maakt de wijk aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen,” aldus Ten Hove. Ook de verbinding tussen de woningen en omgeving kreeg veel aandacht. “Parkeren gebeurt op eigen terrein of in hofjes, wat ruimte geeft voor groene voortuinen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ook de hofjes en doorkijkjes naar het landschap stimuleren ontmoetingen tussen buurtbewoners. Aan de randen van de wijk zorgen hagen voor een zachte overgang naar het buitengebied. Zo sluit de wijk op een natuurlijke manier aan op het landschap.”

Bekijk de woningen

Identiteit per straat

Elke straat in de wijk heeft een eigen identiteit gekregen. “We hebben verschillende thema’s gecreëerd zoals ‘wonen aan de laan’ of ‘wonen aan het hof’ met subtiele verschillen in materialen, kleuren en textuur”, licht Ten Hove toe. “De materialen spelen hierin een grote rol. “We hebben gekozen voor zachte aardetinten en onderhoudsvriendelijke materialen. Bovendien hebben we details zoals topgevels en metselwerkaccenten geïnspireerd op de karakteristieke Twentse erven. Zo blijven de verschillende straten herkenbaar en ontstaat er toch een mooi geheel.” 

Knipoog naar Twentse landschap

Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp was de knipoog naar het Twentse landschap. “De topgevels van traditionele boerderijen in de regio vormden een inspiratiebron. Deze elementen zijn verwerkt in verticale metselwerkdetails en natuurlijke kleuren. Zo ontstaat er een wijk waar groen en Twentse charme samenkomen”, zegt Ten Hove. “Hier kun je de hond uitlaten en binnen een paar stappen het groen in. Dat gevoel van vrijheid en rust is uniek. Daarnaast is er veel aandacht voor groen binnen de wijk zelf. “Van groene hofjes tot hagen in de voortuinen, alles is erop gericht om een groene en aangename leefomgeving te creëren. We willen voorkomen dat voortuinen volledig worden bestraat. Dit zorgt niet alleen voor een vriendelijke uitstraling, maar ook voor een prettige leefomgeving”, legt Ten Hove uit. 

 

image alt

‘De ultieme beloning’

Ten Hove is trots op zowel het ontwerp als het proces. “De korte lijnen in samenwerking met Trebbe hebben geleid tot een sterk plan. We hebben een wijk gecreëerd die zowel betaalbaar als aantrekkelijk is. Je woont dicht bij de stad, maar bent ook zo in het buitengebied. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar je echt het gevoel hebt even weg te zijn van de drukte”, gaat Ten Hove verder. Hij kijkt uit naar het eindresultaat. “Het mooiste moment is wanneer een wijk verandert van bouwplaats naar een groene, levendige buurt. Als de wijk eenmaal volwassen is, met groen en bomen in volle bloei, dan zie je pas echt hoe alles samenkomt. Uiteindelijk maken de bewoners de wijk. Het is fantastisch als zij zich hier straks helemaal thuis voelen. Dat is voor mij de ultieme beloning.”

Meer weten? Vraag en antwoord
Schrijf je nu in Woningaanbod Weideblik